5 tips on how not to be nervous in an interview

De meeste mensen zijn voor en tijdens een sollicitatiegesprek enigszins nerveus. Dit is heel normaal: zenuwen zijn eigenlijk niets anders dan een natuurlijke reactie op een belangrijke gebeurtenis. Accepteer dat dit natuurlijke gevoelens zijn en volg deze tips om rustig te blijven tijdens je sollicitatiegesprek:

  1. Visualiseer succes

Mensen die topprestaties leveren – ongeacht binnen welk vakgebied –   gebruiken visualisatietechnieken om over hun zenuwen heen te komen. Verbeeld je hoe het interview zal verlopen en stel je voor dat je kalm de kamer binnenkomt.  Denk je in dat je vragen zelfverzekerd beantwoordt, dat je een goede klik heeft met de interviewer(s) en dat je even later tevreden weer op straat staat. Door je te concentreren op het best mogelijke scenario zul je zien dat je tijdens het gesprek je zenuwen onder bedwang houdt en rustig blijft.

  1.  Oefen je antwoorden

Sollicitatiezenuwen worden vaak veroorzaakt door angst voor het onbekende of bezorgdheid dat je iets verkeerd zult zeggen. Door je antwoorden op veelgestelde vragen te oefenen, zul je je comfortabeler voelen en kun je erop vertrouwen dat je coherente en bondige antwoorden zult geven tijdens het interview. Oefen je antwoorden hardop voor de spiegel, of simuleer het sollicitatiegesprek met een vriend(in) om extra feedback te krijgen.

  1.  Wees voorbereid

Wellicht een open deur, maar door genoeg tijd uit te trekken voor de voorbereiding van je solicitatiegesprek kun je je sollicitatiezenuwen makkelijker onderdrukken. Bevestig de naam en het telefoonnummer van je interviewer, de tijd waarop je verwacht wordt en vraag - bij twijfel - na wat de dress code is binnen de organisatie (je bent liever te netjes gekleed dan te slordig). Zorg dat je al je relevante documenten bij je hebt, zoals je CV, portfolio en/of andere voorbeelden van je werk uit het verleden. Plan je reistijd ruim in voor het geval er iets tegen zit in het verkeer/openbaar veroer. Tijdig op de plek van bestemming zijn geeft je tevens de kans om voor het gesprek nog even tot rust te komen.

  1.  Neem de tijd

Als je tijdens het sollicitatiegesprek nerveus bent, kan het zijn dat je gehaast aan je antwoord begint, of zelfs gaandeweg de vraag vergeet. Neem dan een momentje de tijd om te verwerken wat er nu precies gevraagd wordt, adem rustig in en zet langzaam en duidelijk je antwoord uiteen. Als je de vraag vergeet, probeer dan niet het juiste antwoord te gokken. Blijf rustig en vraag de interviewer of hij/zij vindt dat je de belangrijkste punten aangestipt hebt of eventueel nadere toelichting verlangd.

  1. Denk positief

De manier waarop je over een sollicitatiegesprek nadenkt kan een enorme impact hebben op de hoeveelheid druk die je ervaart voorafgaand aan dat gesprek. In plaats van te denken dat je beoordeeld wordt, is het raadzaam te proberen om het gesprek als een uitdaging te zien. Herinner jezelf aan successen uit het verleden en concentreer je op jouw kwaliteiten welke je de juiste persoon voor de baan maken. Verwacht niet van jezelf dat je perfecte antwoorden geeft (die bestaan immers niet) en vermijd gedachtes over zaken buiten je invloedsfeer, zoals de concurrentie voor de positie waarop je solliciteert. Doe simpelweg je best, meer kun je niet doen.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen