Security Architect vacatures

In een tijdperk waarin aanvallen op commerciële computersystemen toenemen, is de functie van security architect enorm belangrijk geworden. Security architects ontwerpen, ontwikkelen en implementeren systemen die de infiltratie van malware en andere hackergerelateerde inbraken in het IT-netwerk voorkomen. Zo helpen ze organisaties om hun activiteiten voort te zetten zonder schadelijke situaties die veel geld kosten in de hand te werken.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een security architect?  

Een security architect heeft verschillende belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder:  

  • Het anticiperen op mogelijke bedreigingen van de veiligheid en hier tijdig op reageren;  
  • Het opstellen van plannen voor toekomstige bedrijfsveiligheid en communiceren van de voortgang aan het hogere management;  
  • Het implementeren van nieuwe software ter bescherming tegen inbraak en het bewaken van de voortgang;  
  • Het nemen van belangrijke, op risico gebaseerde beslissingen over beveiliging, in overeenstemming met het bedrijfsbeleid en de nationale en internationale wetgeving;  
  • Het inzicht krijgen in de methoden en tactieken die hackers gebruiken en daarop reageren;  
  • Het opsporen van zwakke punten in de bedrijfssystemen en doorgeven van deze informatie aan het hogere management;  
  • Het instellen van gebruikersprotocollen voor relevante personen en het monitoren van het daaropvolgende gebruik.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle security architect beschikken?  

Om in een dergelijke functie succesvol te zijn, moet de betrokkene over een aantal persoonlijke kwaliteiten beschikken. Hij of zij moet de computersystemen van de organisatie kunnen doorgronden, van nature nieuwsgierig zijn en zich bewust zijn van de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met waardevolle informatie. Het helpt ook als de kandidaat intuïtief en expressief is en over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikt.  

Security architects moeten in staat zijn om robuuste beveiligingssystemen te ontwikkelen en te installeren, vaak in een betrekkelijk kort tijdsbestek, en de effectiviteit ervan op analytische en onpartijdige wijze te controleren. Het vermogen om te testen op zwakheden is een must en dit wordt soms gedaan met de hulp van een ethische hacker.  

Security architects hebben van nature een goede mensenkennis en blijven graag tijdens hun hele carrière leren. Dit is een sector die niet stilstaat, dus ze moeten zich kunnen aanpassen, intelligent zijn en openstaan voor verandering. In grotere organisaties hebben de acties van een security architect een grote invloed, dus geboren leiders met uitstekende besluitvaardigheid zullen gegarandeerd slagen.  

Opleiding en competenties - Hoe word je security architect?  

In de meeste gevallen hebben potentiële security architects een goede academische achtergrond, vaak in vakgebieden als informatietechnologie, cybersecurity en informatica, en mogelijk ervaring met bijvoorbeeld bedrijfsplanning, applicatieontwikkeling, IT-risicobeheer of systeemanalyse. Certificering door een relevante instantie zoals het International Information Systems Security Certification Consortium is vaak een groot voordeel bij sollicitaties. 

Een diepgaand begrip van cybersecurity en de invloed ervan op het moderne bedrijfsleven is noodzakelijk. Dit betekent kennis van de belangrijkste besturingssystemen (Windows, UNIX en Linux) en van netwerken (LAN’s, WAN’s, VPN’s, routers en firewalls). Kennis van frameworks als COBIT kan ook nuttig zijn. In deze functie is het belangrijk dat je informatie uit abstracte bronnen kunt verzamelen en die kunt omzetten in praktische manieren om een commerciële onderneming te ondersteunen.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een security architect?  

Wie deze functie gaat uitoefenen, doet dat meestal meteen na een opleiding, maar voor anderen is de weg wat omslachtiger en verloopt deze via functies in andere bedrijfstakken. Carrièremogelijkheden voor security architects betekenen vaak een stap omhoog naar functies als senior security architect of lead security architect, en soms ook naar die van director of security.  

Salaris - Hoeveel verdient een security architect?  

De verschillende niveaus van deze functie bieden een brede salarisschaal, dus voor degenen aan de top is er een uitstekende financiële beloning voor zo’n felbegeerde en vitale functie, naast een aantal zeer indrukwekkende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.