Naar welke soft skills moeten werkgevers kijken bij een goede finance-kandidaat? We hebben de vier belangrijkste opgesomd.  

In een wereld van digitale transformatie is er een terrein binnen finance dat niet kan worden geautomatiseerd: persoonlijke communicatie met belangrijke stakeholders. Hiervoor is iemand met sterke interpersoonlijke vaardigheden nodig, een leider of manager die een positieve interactie met allerlei verschillende mensen aankan. Zij moeten nauw samenwerken met andere teams in het bedrijf en deze van hun standpunt overtuigen.  

Dit zijn de belangrijkste soft skills waar een goede kandidaat over beschikt: 

1. Omgaan met verschillende culturen 

Vooral in internationale bedrijven moeten financiële professionals in diverse culturen kunnen werken. Niet alleen moeten zij liefst meer dan een taal spreken, ze moeten ook ervaring in het buitenland hebben, of in ieder geval met collega's uit andere landen kunnen samenwerken, ook als deze een andere manier van werken of communiceren hebben. 

2. Stakeholder management 

De dagen waarin het financiële team louter een back-office functie vervulde, liggen achter ons. Stakeholder engagement is nu voor alle financiële professionals belangrijk, om te waarborgen dat iedereen binnen het bedrijf op de hoogte is van de eisen, de compliance te helpen verbeteren, en de processen efficiënt te managen. De operationele kant van de onderneming bewuster maken van de kosten kan daar een onderdeel van zijn. Processen kunnen alleen maar worden verbeterd door rekening te houden met stakeholders en door ervoor te zorgen dat deze zich verbonden voelen met de doelen van het financiële team.   

3. Doeltreffende communicatie  

Aangezien stakeholder engagement zo belangrijk is voor financiële professionals, lijdt het geen twijfel dat doeltreffend communiceren ook een cruciale vaardigheid is. Dat gaat verder dan alleen duidelijk spreken en actief luisteren naar de behoeften van de onderneming. Het vermogen om de complexere financiële processen uit te leggen aan een leek, is een vaardigheid op zich. Omdat financiële professionals nu sterker moeten samenwerken met het bedrijf als geheel, zal dit alleen maar belangrijker worden.  

4. Onderhandelen en beïnvloeden 

Finance is steeds minder een kwestie van traditioneel boekhouden en steeds verder verankerd in de bedrijfsstrategie. Zodoende is het belangrijk dat financiële professionals weten hoe zij de andere afdelingen mee krijgen. Goede onderhandelingsvaardigheden kunnen hen en het bedrijf helpen bij het bereiken van de doelstellingen. Een goede onderhandelaar weet hoe hij of zij verschillende stakeholders overtuigt dat een afspraak ook in hun belang is. Zij maken kennis met de mensen aan de andere kant van de onderhandelingstafel en vinden uit wat zij gemeen hebben. 

Als toonaangevende recruiters met een wereldwijd netwerk hebben wij een uitgebreide database met bijzonder getalenteerde professionals, die een bedrijf naar het volgende niveau kunnen tillen om zo de concurrentie een stap voor te blijven.  

Neem vandaag nog contact op met een van onze gespecialiseerde recruitment consultants om te bespreken hoe wij kunnen helpen bij de werving van de beste talenten met de juiste vaardigheden

Populaire artikelen