Page Insights Logo

De onzichtbare revolutie

HR Trends 2023
in Nederland

Ontdek de meest ingrijpende verandering in de werkcultuur sinds de komst van het internet – en hoe je als werkgever aantrekkelijk kunt blijven.

LET OP: We hebben een wereldwijd, Europees en Nederlands HR trends rapport gemaakt om je een uitgebreid overzicht te geven. Kies het rapport dat je wilt bekijken.

Download rapport(en) nu

 

Ontdek ons Talent Trends 2023 Nederland rapport, het meest gedegen en uitgebreide talentonderzoek ter wereld. Ontdek de nieuwe wereld van werk waarin werknemers een concurrerend salaris willen, flexibiliteit, loopbaanontwikkeling en een bedrijfscultuur waar ze zich in kunnen vinden. Onze resultaten wijzen op een transformatie van de arbeidsmarkt en werkgevers moeten hun retentiestrategieën opnieuw bekijken en afstemmen op het veranderende personeelsbestand. Ze moeten de fundamentele bouwstenen op orde hebben om in dit nieuwe tijdperk succesvolle talentstrategieën te kunnen ontwikkelen.

 

Belangrijke onderwerpen - HR thema's

Ons uitgebreide Talent Trends 2023 onderzoek laat een diepgaande
transformatie van de werkcultuur zien.

76%

van de werknemers
in Nederland staat
open voor
een nieuwe
baan

 

Een ongekende verschuiving

Inzicht in de grote verandering in loyaliteit

8 op de 10

werknemers in Nederland zouden een goede balans tussen werk en privé verkiezen boven loopbaansucces

 

Totale cultuuromslag

Wat bracht de onzichtbare revolutie op gang?

#3
Carrière
groei
#2
Flexibiliteit
#1
Salaris

De meest invloedrijke
drijfveren voor
het behouden en
aantrekken van talent
in Nederland

 

De werk-privé balans

Kritische factoren die bepalen of je slaagt of alleen maar overleeft

Belangrijkste conclusies

  • Veranderingen in de houding en motivaties van werknemers hebben het competitieve talentlandschap in alle leeftijdsgroepen, landen en sectoren sterk beïnvloed.
  • De veranderingen die we vandaag zien, zijn van blijvende aard; ze maken deel uit van het veranderingsproces dat volgde na de pandemie.
  • Werknemersloyaliteit wordt nu eerder als uitzondering dan als regel beschouwd. Zelfs over het algemeen tevreden werknemers staan open voor betere arbeidsmogelijkheden in de toekomst.
  • De onophoudelijke cyclus van ontslag nemen zal niet snel afnemen. Het is een nieuwe norm geworden in een tijdperk van verandering.

Photo of Managing Director

Joost FortuinSenior Managing Director

We zijn momenteel getuige van de meest ingrijpende verandering in ons leven op het gebied van werkcultuur.

Er heeft een drastische verschuiving plaatsgevonden in de machtsdynamiek op de werkplek en werknemers zetten zichzelf nu op de eerste plaats. Ze verwachten concurrerende salarissen, flexibiliteit, een duidelijk carrièrepad en een werkomgeving die bijdraagt aan hun persoonlijke en professionele doelen.

 

Over Page Insights

Page Insights loopt voorop in data- en inzichtgestuurde werving, waarbij marktgegevens en informatie worden gebruikt om onze klanten te voorzien van waardevolle kennis over de motivaties, houdingen en waarden van talent. Onze uitgebreide oplossing stelt klanten in staat talent als individu te begrijpen en met empathie te benaderen om uiteindelijk weloverwogen en strategische wervingsbeslissingen te kunnen nemen. Met ons intelligente platform voor talentstrategie kun je je wervingsproces naar een hoger niveau van efficiëntie en effectiviteit tillen.

FAQs - HR ontwikkelingen 2023

The Great Resignation, die na de pandemie in een stroomversnelling raakte toen een aanzienlijk aantal mensen ontslag nam, is nog niet voorbij. Het aantal ontslagen na de Covid-19 verstoring keerde niet terug naar het normale niveau.

Uit onze data blijkt zelfs dat mensen nog steeds ontslag nemen. Veel werknemers die nog geen ontslag hebben genomen, zijn van plan dat de komende maanden te doen en zijn op zoek naar betere kansen.

Het evenwicht tussen werk en privéleven is zeer waardevol voor werknemers, omdat het van invloed kan zijn op hun algehele welzijn, werktevredenheid en productiviteit.

Werkgevers die de balans tussen werk en privé vooropstellen en mogelijk maken, kunnen profiteren van een grotere betrokkenheid van werknemers en hun behoud. Werknemers en werkgevers moeten open communiceren en manieren vinden om een evenwicht tussen werk en privéleven te creëren dat aansluit bij individuele behoeften en functievereisten.

Flexibiliteit is een integraal onderdeel geworden van de balans tussen werk en privé, en bedrijven moeten hun denkwijze over de ervaring van werknemers aanpassen om deze realiteit te weerspiegelen.

Job hopping is het regelmatig veranderen van baan, meestal binnen een korte periode. Er zijn verschillende redenen waarom mensen van baan veranderen:

Betere beloning: Sommige mensen veranderen van baan met het oog op een betere beloning en voordelen, zoals een hoger salaris, bonussen of andere financiële prikkels.

Flexibiliteit: Evenwicht tussen werk en privéleven en flexibiliteit worden steeds belangrijker voor veel werknemers. Sommige mensen veranderen van baan om functies te vinden die meer flexibiliteit bieden in de vorm van opties om op afstand te werken, flexibele roosters of andere werkregelingen die beter bij hun levensstijl passen.

Loopbaanontwikkeling: Van baan veranderen kan een strategie zijn om carrière te maken, vooral voor wie op zoek is naar snellere carrièregroei of betere mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Door van baan te veranderen kunnen mensen nieuwe vaardigheden, ervaringen en verantwoordelijkheden opdoen die hun loopbaanontwikkeling kunnen versnellen.

Ontevredenheid met de huidige baan: Mensen kunnen van baan veranderen als ze ontevreden zijn met hun huidige baan om verschillende redenen, waaronder gebrek aan voldoening in het werk, slechte werkomgeving, gebrek aan groeimogelijkheden of conflicten met collega's of managers.

Verandering in beroepsinteresse:Sommigen kiezen ervoor om volledig van beroep te veranderen en andere carrièrepaden of sectoren te verkennen om hun passies of interesses na te streven.

Voor werkgevers biedt deze trend een kans om zich te onderscheiden in de race om talent. Loon is een punt waarop werkgevers zich moeten aanpassen aan de sector, maar loopbaanontwikkeling biedt een kans om zich te onderscheiden en te concurreren op een meer kwalitatief, cultureel niveau.

29% van de kandidaten geeft prioriteit aan werken voor een bedrijf dat investeert in hun professionele ontwikkeling.

Loopbaanontwikkeling is een cruciale factor die werknemers in overweging nemen bij het beoordelen van vacatures. Het omvat verschillende aspecten, zoals mogelijkheden voor de ontwikkeling van vaardigheden, promotie en groei binnen een organisatie. Hier zijn enkele redenen waarom loopbaanontwikkeling een prioriteit is voor werkzoekenden bij het kiezen tussen banen:

Carrièregroei op lange termijn: Loopbaanontwikkelingsmogelijkheden kunnen werkzoekenden een duidelijk pad bieden om vooruit te komen in hun gekozen vakgebied, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en hun carrièredoelen op lange termijn te bereiken. Een plan voor loopbaanontwikkeling kan mensen helpen hun loopbaantraject vorm te geven en vooruitgang te boeken in hun gekozen beroep.

Hogere werktevredenheid: Professionals zijn waarschijnlijk meer betrokken, gemotiveerd en tevreden op het werk als ze toegang hebben tot mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling. Dit kan leiden tot hogere productiviteit, werkprestaties en algemene werktevredenheid.

Betere inzetbaarheid: Voortdurende ontwikkeling van vaardigheden en loopbaanontwikkeling kan werkzoekenden beter verkoopbaar maken op een concurrerende arbeidsmarkt. Het verwerven van nieuwe vaardigheden, certificeringen of ervaringen kan mensen helpen zich te onderscheiden van andere kandidaten en hun kansen vergroten om in de toekomst een aantrekkelijke baan te vinden.

Persoonlijke groei en voldoening: Loopbaanontwikkeling gaat niet alleen over professionele groei, maar ook over persoonlijke groei. Het stelt kandidaten in staat zichzelf uit te dagen, nieuwe dingen te leren en hun potentieel te benutten. Het kan ook een gevoel van voldoening en vervulling geven, wat bijdraagt tot de algemene tevredenheid in het leven.

Behoud en loyaliteit: Organisaties die prioriteit geven aan loopbaanontwikkeling hebben meer kans om toptalent aan te trekken en te behouden. Werkzoekenden voelen zich vaak aangetrokken tot organisaties die investeren in de professionele groei van hun werknemers en mogelijkheden bieden om door te groeien.

Naast het verbeteren van de binding en loyaliteit van werknemers, kunnen loopbaanontwikkelingsmogelijkheden leiden tot groei van de carrière op lange termijn, grotere arbeidstevredenheid, betere verkoopbaarheid en persoonlijke groei. De werkzoekende kan er dus baat bij hebben prioriteit te geven aan loopbaanontwikkelingsmogelijkheden bij de evaluatie en het nemen van weloverwogen loopbaanbeslissingen.

Over ons
Talent Trends 2023
rapport

In dit eerste jaar is het Talent Trends rapport het meest uitgebreide en gedegen onderzoek naar geschoolde professionals in alle sectoren. Dit rapport combineert data-gedreven analyse van belangrijke trends met bruikbare inzichten in de arbeidsmarkt van 2023 om bedrijven te helpen navigeren op de verschuivende arbeidsmarkt en talentstrategieën voor hun organisaties vorm te geven.

In totaal waren er 70.000 deelnemers in 37 markten in Afrika, Azië-Pacific, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten gedurende Q4 2022 en Q1 2023.

Het rapport biedt ook een compleet inzicht in talent: hun motivaties, houdingen, percepties, overtuigingen en waarden. Het identificeert de belangrijkste drijfveren binnen het hyperlokale en wereldwijde talentlandschap op belangrijke gebieden zoals salaris, cultuur en waarden, balans tussen werk en privé, DE&I en talentontwikkeling. Beschikbaar in wereldwijde, Europese en landelijke edities.