Traditionele kijk op salarisaanbod extra hindernis in aantrekken nieuw talent

Amsterdam, 21 maart 2024 - Vandaag publiceert Michael Page, één van ’s werelds grootste werving- en selectiebureaus, haar jaarlijkse Salarisgids. Deze is uitgevoerd onder meer dan 90 verschillende beroepen in 7 sectoren, waaronder de technische sector. Salaris blijft een topprioriteit voor zowel werkgevers als werkzoekenden. Deze factor heeft een sterke aantrekkingskracht in vacatures. Opvallend is dat veel werkzoekenden grote salarisverhogingen verwachten en hoge salarissen eisen bij potentieel nieuwe werkgevers, maar die zijn terughoudend. Door een traditionele kijk van werkgevers op het salarisaanbod is het extra uitdagend om nieuwe medewerkers te werven.   


In een markt waarin de economische vooruitzichten (nauwelijks groei in 2023, verwachte krimp in eerste halfjaar 2024) terughoudendheid bij werkgevers veroorzaken, blijkt de traditionele visie op salarisaanbod een extra hindernis in het aantrekken van nieuw talent. Dit is vooral merkbaar binnen de technische sector, waar de vraag naar gekwalificeerde professionals onverminderd hoog blijft. 
 

Salarisindicatie per functie

Salarisindicatie Technology

Salarisindicatie BI en Data

Traditionele kijk op salaris bemoeilijkt werving 

Veel werkzoekenden in ons land ervaren een financiële ‘achteruitgang’ als zij een horizontale carrièrestap maken als het gaat om salaris. Mustapha Bokhizzou, board member bij Michael Page Technology NL, vertelt: bedrijven hebben vaak een traditionele opvatting over het salarisaanbod voor nieuwe medewerkers. Ze vergelijken het aanbod met wat medewerkers verdienen die er al een tijdje zitten.” Maar dat vindt Bokhizzou de verkeerde strategie als bedrijven nú medewerkers willen aantrekken. “Ook de arbeidsmarkt is een markt van vraag en aanbod, mensen komen simpelweg niet meer voor het gebenchmarkte salaris van 5 jaar geleden. Technology professionals kennen hun waarde in een markt die blijft groeien en waar het tekort aan mensen groter is dan ooit. Wel zijn een inspirerende werkcultuur, duidelijke visie op de toekomst en arbeidsvoorwaarden zoals flexibel werken en opleidingsmogelijkheden factoren die nog steeds veel invloed hebben op de aantrekkingskracht van een werkgever. Een mooi salaris is uiteindelijk een goede reden om te komen, maar is vaak niet de reden om te blijven”, zegt hij.  


Technology professionals goedkoper en net zo slim over de grens 

Als Technology werkgevers in Nederland geen werknemers kunnen vinden, werven zij steeds vaker buitenlandse professionals. Omdat de branche van origine erg internationaal georiënteerd is, zien bedrijven kans om medewerkers uit andere landen te werven. Bokhizzou licht toe: “Professionals uit bijvoorbeeld India, Singapore en Frankrijk hebben een goed kennisniveau, maar doordat prijzen in deze landen doorgaans lager liggen, is de salariseis ook lager en daar kunnen Nederlandse bedrijven wel aan tegemoet komen.   


Maar een handjevol geschikte profielen 

Toch wordt ook binnen Nederland nog steeds hard gezocht naar nieuwe werknemers. Bokhizzou vertelt: “Wij werven voor het middenmanagement tot aan C-level functies. Voor sommige functies zijn er maar een handjevol mensen in ons land dat überhaupt voldoet aan het profiel dat we zoeken. En vaak is een deel daarvan niet eens op zoek naar een nieuwe baan. Dat is voor ons dus heel uitdagend, zeker omdat we ook merken dat met name mensen in het zuiden van het land doorgaans minder bereid zijn om te reizen voor hun werk dan in andere delen van het land, ook al kan een groot deel van het werk ook op afstand.  


Meer communicatievaardigheden gevraagd 

De technology specialisten zijn tegenwoordig allang niet alleen meer de stereotypische ‘nerds’. In plaats daarvan is er een groeiende vraag naar technology-professionals die naast technische ook over sterke sociale en communicatieve vaardigheden beschikken. Dit komt doordat digitalisering een steeds grotere rol krijgt, maar ook complexer wordt. Om draagvlak te creëren voor veranderingen en de introducties van nieuwe tools en technieken, worden communicatievaardigheden steeds belangrijker.  


Populaire functiegebieden 

De salarisgids benadrukt dat de arbeidsmarkt voor IT-professionals complex blijft, met significante veranderingen in de vraag naar specifieke vaardigheden en functieprofielen. In de IT- en techsector komt er volgens de werving- en selectiespecialist steeds meer vraag naar posities in drie kerngebieden: ERP & CRM, informatiebeveiliging & architectuur en BI data.

Over Michael Page
Michael Page is bijna 50 jaar geleden opgericht in het Verenigd Koninkrijk. Met een groeiend netwerk van 139 vestigingen in 37 landen en 7.500 werknemers, verleent de specialist in werving en selectie van vaste en interim professionals exclusieve toegang tot een uitgebreide pool van (inter)nationaal talent in 25 disciplines aan een diverse klantenkring, variërend van het MKB tot multinationals. Als onderdeel van PageGroup, genoteerd aan de London Stock Exchange sinds april 2001, werkt Michael Page samen met Page Personnel en Page Executive om hoogwaardige wervings- en selectiediensten te leveren.