Sales controller

Bolsward Vast dienstverband €65.000 - €85.000 per jaar Thuiswerken/hybride

Bijgewerkt 28/09/2022

 • Een wereldwijde speler binnen de koffie-industrie
 • Een pioniersfunctie waarbij je nauw betrokken bent met de Business

Over onze klant

UCC Coffee Europe werd opgericht in 2012 nadat UCC Holdings Japan, een van 's werelds vijf grootste koffieproducenten, United Coffee had opgekocht. UCC Coffee Europe blijft een familiebedrijf met dezelfde uitgangspunten als in de startfase: we onderhouden een hechte band met onze klanten en passen onze dienstverlening aan op hun eisen en wensen.

We gaan altijd voor de beste koffie. Deze bevlogenheid komt terug in onze visie: koffie zoals koffie hoort te smaken. Om iedere keer weer de lekkerste koffie te leveren, hebben we de organisatie in drie gebieden ingedeeld: Noord, Midden en Zuid. Deze gebieden bestaan uit acht locaties. Onze medewerkers weten precies wat er speelt op de lokale markten en kennen alle regionale trends en ontwikkelingen.

Zie https://ucc-europe.com/nl/ voor meer informatie

Functie

De sales controller richt zich op het sales proces en daarbij behorende rapportages en heeft een voorbereidende, analyserende en interpreterende rol t.a.v. periodieke voortgangsrapportages en budget rapportages. Verder ligt er ook een nadruk op het uitvoeren van maatwerkanalyses en rapportages en leveren van input voor het verbeteren van de administratieve organisatie en interne controle mbt. het sales proces, werkt e.e.a. na fiattering uit en bewaakt implementatie in de lopende bedrijfsvoering. De sales controller beschikt over een diepgaande kennis van financiële en bedrijfseconomische onderwerpen en een brede kennis van algemeen bedrijfskundige onderwerpen.

In deze functie werk je nauw samen met de group sales controller en Sales tbv. het bewaken en optimaliseren van marges voor de klanten van UCC Coffee Benelux B.V.

Key verantwoordelijkheden:

Financiële planvorming

Management en salesteam heeft inzicht in en is geadviseerd over de financiële haalbaarheid en marge consequenties van strategische en tactische plannen m.b.t. aanpassing in het productassortiment, de klantenportefeuille, prijsverhogingen, lancering van nieuwe producten en/of penetratie van nieuwe marktsegmenten.

- juiste interpretatie en vertaling van voorgestelde plannen naar financiële consequenties;

- benoemt ongewenste financiële resultaten en ontwikkelingen;

- input als basis voor overwogen besluitvorming.

- acceptatie van gevraagde en ongevraagde adviezen.

Begroting en forecasting

Vertalen van sales forecasts naar omzet- en marge prognoses als input voor begroting en maandelijkse forecasts aansluitend op doelstellingen en plannen van het management.

Informatievoorziening voor management en sales team

Periodieke rapportage over volume-, verkoopprijs- en marge-ontwikkeling en gerelateerde KPI's, waarbij financiële en operationele resultaten zijn onderzocht, geanalyseerd en toegelicht, zodat de juistheid en betrouwbaarheid van de managementinformatie is geborgd.

- verklaring van afwijkingen, trends;

- aansluitend op informatiebehoeften business;

- uitgangspunt voor bijsturing/evaluatie;

- volledigheid, tijdigheid en betrouwbaarheid rapportages voor UCC Benelux en voor de Europese Holding in Engeland;

Kostprijscalculaties

Intensief samenwerken met sales in tenders, contractverlenging en introducties van nieuwe producten door middel van het opstellen van kostprijscalculaties en het uitvoeren van marge simulaties.

- volledigheid, tijdigheid en betrouwbaarheid kostprijscalculaties en marge simulaties.

Bijsturing bedrijfsvoering

Vanuit inzicht in volume- en marge-ontwikkeling, verwachte resultaten (forecasting) en (de oorzaak van) afwijkingen van vastgestelde doelen, begrotingen en forecasts is in overleg met het sales management de noodzaak van bijsturing benoemd en zijn mogelijke oplossingen in beeld gebracht.

- betrouwbaar inzicht in de verwachte ontwikkeling van marge- en verkoopprijzen;

- onderbouwde oplossingen, adviezen voor bijsturing;

- acceptatie van adviezen.

Optimalisatie bedrijfsvoering

In het kader van efficiency en effectiviteit zijn mogelijkheden voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen in beeld gebracht, vertaald naar oplossingen en worden verantwoordelijken ondersteund bij de implementatie in de operationele bedrijfsvoering.

- identificatie van optimalisatiemogelijkheden;

- kwaliteit van oplossingen;

- effectieve implementatie in bedrijfsvoering;

- effectieve samenwerking met business;

- effect van de optimalisatie versus het doel;

Maandelijkse groepsrapportering

Ondersteunen van de manager planning & control bij de maandelijkse groepsrapportering en het invoeren van begroting, maandresultaten en forecasts per sales kanaal in de group reporting applicatie (Eagle One)

Profiel

 • Je hebt een relevante afgeronde HBO/ Master opleiding
 • Je beschikt over solide analytische en financiële kwaliteiten, je kunt de juiste analyses en aanbevelingen maken en weet deze op de juiste manier te presenteren
 • Je hebt minimaal 5 jaar ervaring binnen het vakgebied die bij voorkeur is opgedaan binnen een (internationale) productie omgeving
 • Je bent een sparringpartner die denkt in oplossingen
 • Je hebt een positieve energie en een kritische houding om je doelen te kunnen bereiken
 • Beheersing Nederlandse taal in woord en geschrift op C1-niveau, Engelse taal B1-niveau
 • Kennis van administratieve organisatie en interne controle en kennis van toegepaste (ERP, Excel, BI-tools) systemen/methoden

Aanbod

 • Een vast contract bij een internationaal en dynamisch bedrijf
 • Salaris tussen de € 4.168 en € 6.250 o.b.v 40 uur per week exclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Inschaling vindt plaats op basis van kennis en ervaring
 • De mogelijkheid om hybride te werken. Je ontvangt een volledige thuiswerkplek.
 • Mental healthcare programma waarbij je kosteloos kunt sporten
 • Fietsplan
 • Telefoon en laptop van de zaak
 • Een vast contract
Contact
Tom Franken
Referentienummer
JN-092022-5776063

Vacature samenvatting

Sector
Finance
Sub Sector
Business Controlling / Financial Planning & Analysis
Industrie
Industrial / Manufacturing
Vacatures per locatie
Bolsward
Contract Type
Permanent
Consultant
Tom Franken
Vacature referentie
JN-092022-5776063
Kantoor of thuiswerk
Thuiswerken/hybride