6 key steps to getting a pay rise

Een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle salarisonderhandeling. Wanneer je weet welke beloning marktconform is, je ook je bijdrage aan de onderneming kunt kwantificeren en je een duidelijk idee hebt van wat je wilt, kun je de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet zien. Volg de onderstaande stappen om je gegrond en overtuigend sterk te kunnen maken voor je volgende loonsverhoging.

Stap 1: Zoek uit wat je waard bent

Zet je huidige loon af tegen het gemiddelde van marktconforme beloningen om erachter te komen wat je functie op dit moment waard is. Gebruik het internet voor een onderzoek (benchmark) naar salarissen binnen je sector, rekening houdend met de locatie en ervaring. Ga in gesprek met een Michael Page Recruitment Consultant en praat met mensen binnen dezelfde sector voor richtlijnen en scan vergelijkbare functies voor verdere salarisinformatie.

Lees ook: bereken wat je waard bent

Stap 2: Verkrijg inzicht in omstandigheden

Het is belangrijk dat je weet in wat voor een omgeving je bedrijf opereert. Gaat het fantastisch binnen je sector of is er sprake van krimp? Staat je organisatie er financieel sterk voor of moet de broekriem worden aangehaald? Door op de hoogte te zijn van deze factoren kun je de onderhandelingen over loonsverhoging aangaan vanuit een holistisch en goed geïnformeerd standpunt.

Wil je weten of jouw salaris marktconform is? Bekijk onze salarisvergelijker.

Stap 3: Taxeer je waarde voor de organisatie

Om vanuit een sterke positie over je honorering  te kunnen onderhandelen, dien je je toegevoegde waarde aan de onderneming in kaart te brengen. Het doel is om jezelf te positioneren als moeilijk vervangbaar. Maak een aantekening van de recente door jou gevolgde trainingen op behaalde kwalificaties, evenals je belangrijkste prestaties en de wijze – het liefst uitgedrukt in geld – waarop de onderneming hiervan heeft geprofiteerd. Geef voorbeelden van verantwoordelijkheden die je buiten je formele functie op je hebt genomen en van eventuele andere initiatieven die je bent gestart.

Stap 4: Oefen je presentatie

Door je onderhandeling vooraf te oefenen vergroot je je kansen op succes. Je kunt aan de hand van je benchmark het ideale bedrag (inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden) bepalen voor je onderhandelingspositie. Dit geldt ook voor het minimumbedrag dat je zou accepteren na een daadwerkelijke onderhandeling. Oefen je gesprek met een persoon waarin je vertrouwen stelt en die je feedback geeft over de wijze van presenteren/overreden.

Lees ook: de meest gevraagde soft skills en hoe je ze traint

Stap 5: Vraag om wat je wilt

Herinner je manager er tijdens de onderhandeling aan hoe lang je de functie heeft vervuld en hoe je functie zich door de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Praat over je belangrijkste prestaties en de meetbare resultaten daarvan voor de onderneming. Deel de resultaten van je benchmark onderzoek en benadruk dat je niet onmiddellijk een antwoord behoeft; je begrijpt dat een antwoord interne afstemming behoeft. Eindig met 'dank u' en spreek het vertrouwen uit dat de organisatie haar best voor je zal doen.

Stap 6: Zorg voor een plan B

Het krijgen van een loonsverhoging is van vele factoren afhankelijk, waaronder van zaken die buiten de macht van je manager liggen. Het is goed om een alternatief niet-monetair plan te hebben, zoals studietijd of tijd voor het volgen van een (interne) opleiding. Als je een goed doordacht alternatief hebt voor een netto loonsverhoging, is de kans groter dat je de bespreking zonder teleurstelling afsluit.

Maak de volgende stap in je loopbaan en zoek hier naar vacatures.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen